Seminarium mot muslimhat och annan rasism

Torsdagen den 11 maj 2017 från kl 09.00 till kl 12.00, arrangerar Kista Folkhögskola ett seminarium mot muslimhat och annan rasism.

Det är en dag då vi fortsätter traditionen med Elftejulipriset-utdelningar och -utmärkelser på Kista Folkhögskola. Vi gör den 11 juli till Sveriges dag för kampen mot muslimhat.

Initiativtagare, och Elftejuliprisets grundare, är konstnären Ida Dzanovic och Kistas Folkhögskolas rektor Abdulkader Habib.

Från Muslimhat till GENOCID (folkmord)

Innan kriget och folkmordet i Bosnien och Herzegovina som påbörjades under 1990-talet, så odlades en förändrad, hatisk, retorik mot landets muslimer. Retoriken innehöll propaganda, konspirationer och grova anklagelser där muslimer generellt befanns skyldiga för allt det onda i hela Balkanhistoren.

”Muslimerna är för många”, ”Muslimer har många barn”, ”Muslimer har under 800 år ockuperat Sarajevo”, ”Muslimer har en hemlig agenda för att bilda en islamisk stat”, ”Muslimer är ett hot mot serber”, ”Vi måste försvara oss från muslimer som har tagit över”, etc.

Den här retoriken känner vi igen och den blåser idag från olika håll, mest från högerextrema organisationer och partier i hela Europa. I Sverige möter vi den här retoriken nästan varje dag, mestadels på nätet.

Detta är bara några av exempel som kunde man höra av krigsförbrytare som, enligt Haagtribunalen, är/var ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter; Radovan Karadzic, Ratko Mladic, Vojislav Seselj, Slobodan Milosevic och en rad andra.
Krigsförbrytaren Biljana Plavsic avtjänade sitt 11 år långa straff i Sverige och blev känd som biolog med en påhittad definition om att ”muslimernas DNA försvagar den serbiska rasen” i samband med blandäktenskap. (Läs gärna i SvD:s artikel HÄR)
När Ratko Mladic frågades om de tusentals människor som han dödat genom sina militära planer, så svarade han ”Det var inte människor. Det var muslimer”. (Läs gärna artikeln i Aftonbladet HÄR)

Hatets kulmination mot en etnisk/religiös grupp är ett folkmord, något som kan inträffa var som helst och när som helst.
Förintelsen är en tragisk historia med systematiska och industriella avrättningar som mänskligheten aldrig har sett. Men, Förintelsens historia gav oss viktiga regler inom mänskliga rättigheter, internationella lagar, bl a möjlighet att definiera och identifiera folkmord.
Låt historien bli en viktig lärdom inom alla skolor och för alla generationer!

Vi ser idag hur hatet mot alla minoriteter i Sverige sprids och normaliseras.
Det är inte enbart hatet mot muslimer som vi alla måste kämpa mot.
Hat mot romer, judar, samer, HBT-personer, människor med invandrarbakgrund, mörkhyade, kvinnor (mest feminister) och människor med funktionsnedsättning, är oroväckande.

Därför är det viktigt att vi lyfter fram frågor gällande hat och avhumanisering av olika grupper i samhället genom att använda skolor som utgångspunkt och viktigaste plattform.

Vi måste kämpa mot rasism oavsett från vilken sida den kommer ifrån för att hindra stora konsekvenser och brott mot mänskliga rättigheter.

Stå upp mot hatet och ge aldrig upp!

Seminariets mål och mening

Målet är:

  • Att stimulera skolor i landet att leverera mer kunskap om folkmord, om hur processen börjar, om konsekvenserna och vad kan vi lära oss av historien.
  • Att stimulera elever att stå emot hat (rasism) mot olika minoritetsgrupper, att lära sig om rasism och nationalism, om konsekvenserna, om betydelsen av att stå emot rasism samt att uppmuntra aktiviteter och nya idéer för ett bättre samhälle.
  • Att skapa bra kontakter mellan olika minoritetsgrupper i landet som redan är utsatta för hat, hatbrott, fördomar, rasism och diskriminering.
  • Att uppmuntra olika minoritetsgrupper i samhället till samarbete, solidaritet, respekt och gemensam kamp mot rasism.
  • Att belysa problemet vi har i samhället (rasism) och att uppmana till åtgärder.

Meningen är att den här traditionen ska fortlöpa varje år, med seminarium och Elftejulipriset-utdelningar såväl som -utmärkelser, med utbildningar och kurser om folkmord, brott mot mänskliga rättigheter, muslimhat och andra typer av rasism.